Wspólna praca popłaca!!!

Dobiegł końca projekt realizowany przy remizie OSP Gwoździec z inicjatywy Fundacji MAK – Miejsce Aktywnych Kobiet pod tytułem „Przestrzeń przyjazna mieszkańcom” realizowany w ramach ogólnopolskiego konkursu „Tu mieszkam, tu zmieniam” realizowanego z ramienia Fundacji Banku Zachodniego WBK.

Dzięki zaangażowaniu i pracy wielu aktywnych osób z naszej miejscowości udało się osiągnąć zakładane rezultaty i odmieniliśmy teren wokół remizy OSP na bardziej przyjazny dla oka. Od marca do sierpnia pracowaliśmy wspólnie nad ukształtowaniem pięknych rabat pełnych roślinności, stworzeniem miejsca pod palenisko/grilla w kształcie szachownicy orz stworzeniem kilku gier plenerowych. Dzięki otrzymanemu dofinansowaniu w kwocie 4000 zł oraz pracy wolontariuszy i pracy społecznej mieszkańców w chwili obecnej możemy się cieszyć piękną przestrzenią wokół remizy.

W ramach projektu spotykaliśmy się wielokrotnie wspólnie pracując, dbając o nasze otoczenie tworząc coś zupełnie nowego, w prace włączyły się seniorki z Akademii dla Aktywnych, dzieci z zespołu folklorystycznego oraz korzystające z świetlicy ZCK, animatorki wioski pod kobiecą ręką oraz strażacy. Wykorzystaliśmy 16 m2 kostki do stworzenia miejsca pod palenisko, zakupiliśmy grill z którego można korzystać podczas spotkań integracyjnych,  zakupiliśmy 147 sztuk roślin   posadziliśmy znacznie więcej ponieważ niektórzy przynosili również sadzonki z swojego domu. Dość tych słów najlepiej zobaczyć jak udało się nam odmienić naszą codzienną rzeczywistość zapraszamy zatem do obejrzenia fotografii z efektami naszej pracy.

Tekst: Ewelina Siepiela

Foto: Ewelina Siepiela