Realizujemy projekt „Rozszerzenie oferty wioski pod kobiecą ręką”

Końcem grudnia 2017 roku Fundacja Mak-Miejsce Aktywnych Kobiet podpisała umowę na realizację inicjatywy lokalnej w obszarze ekonomii społecznej w ramach Programu Grantowego w projekcie „Małopolski Ośrodek Wsparcia Ekonomii Społecznej – Subregion Tarnowski”, którego operatorem jest Stowarzyszenie Miejsc i Ludzi Aktywnych MiLA. Realizacja projektu rozpoczęła się w styczniu i potrwa do końca lipca 2018 roku. Dofinansowanie jakie udało nam się uzyskać na realizację projektu wynosi 10 000 złotych

Projekt ten pozwolił Fundacji na rozszerzenie oferty wioski pod kobiecą ręką o kolejne warsztaty, tym razem dla dzieci w przedziale od IV do VIII klasy szkoły podstawowej. Szczególną uwagę chcemy poświęcić w trakcie tych warsztatów zagadnieniu tradycji, kultury oraz pojęciu kobiety dawniej jaki i dzisiaj w otaczającym nas świecie.

Przygotowaliśmy dla dzieci ofertę trzech bloków warsztatowych:

1. Tylko u nas podczas zajęć kulinarnych dzieci będą mogły ubrudzić sobie ręce w trakcie wyrabiania ciasta, zrobić coś samemu od początku do końca. Przede wszystkim świetna zabawa oraz wiara we własne siły. W kuchni będzie pachniało ciastkami ze skwarkami albo drożdżowymi rogalikami z powidłem i dżemem z dzikiej róży.
  2. Na warsztatach rękodzielniczych będą wykonywane ozdoby takie jakimi kiedyś ozdabiano domy, choinki, palmy kwiaty z bibuły, ozdoby ze słomy i kolorowego papieru.
  3. Z kolei warsztaty doświadczalne prowadzone przez Maria Curie Skłodowska zainspirują dzieci do samodzielnego odkrywania zagadnień naukowych, bo przecież najlepiej jest się uczyć poprzez zdobywanie coraz to nowszych doświadczeń, a u nas takowych nie zabraknie. Do eksperymentów wykorzystamy zwykłe substancje i produkty, które wykorzystywane są codziennie w domowej kuchni.

Ponadto by nieco się poruszać oferujemy grę terenową, która oprócz aktywności przybliża też naszych gości do bogatej historii związanej z naszą miejscowością.

Martwi nas fakt zanikania naszej tradycji rodzinnej jak również tradycji regionalnej, aktywności ruchowej i intelektualnej. Pracując z dziećmi chcemy w nich zaszczepić ziarenka ciekawości i chęci poznania sposobu dawnego życia swoich przodków, odrobinę kreatywności pokazując że bez telefonów, telewizorów, internetu oraz innej nowoczesności jest o wiele ciekawiej. Zajęcia będą praktycznym zdobywaniem umiejętności z wykorzystaniem zmysłów poznawczych.

Dlaczego wybraliśmy jako grupę docelową dzieci? To właśnie w nich jest przyszłość, potencjał i nadzieja na przedłużenie naszych tradycji one są jak gąbka, która wchłania wodę a dzieciaki wchłaniają wiedzę czasami nieświadomi, że się uczą. Poprzez świetną zabawę chcemy w nich zaszczepić ciekawość świata i kreatywność.

Jesteśmy przekonani że powstanie takiej oferty wzbudzi zainteresowanie naszą wioską, przyciągnie do nas więcej ludzi i zwiększy się możliwość zarobku dla kobiet z naszej miejscowości. Zaistniejemy na rynku edukacjo – turystycznym.

Tekst: Halina Machel-Gaura