Dzieci jako testerzy nowej oferty wioski pod kobiecą ręką w Gwoźdźcu

Fundacja MAK – Miejsce Aktywnych Kobiet otrzymała dofinansowanie na realizację zadania ekonomizacji społecznej pod nazwą „Rozszerzenie oferty wioski pod kobiecą ręką”, projekt zakłada przygotowanie oferty kulturalno-edukacyjnej dla dzieci. W ramach projektu odbyły się 2 wizyty testujące dla dzieci oraz jedna dla nauczycieli.

W dniu 24.05.2018 oraz 19.06.2018 roku do naszej wioski przyjechała młodzież z klas IV-VII ze Szkoły Podstawowej z Filipowic oraz ze szkoły podstawowej w Krakowie. Plan dnia każdej z odwiedzających nas grup był identyczny zakładał, iż dzieciaki podzielą się na 3 grupy i rotacyjnie będą brać udział w przygotowanych specjalnie dla nich zajęciach. Z relacji dzieci wiemy, że wizyta u nas dała im sporo inspiracji i pomysłów, które chcieli zrealizować zarówno we własnych domach jak i w szkole.

Nasi milusińscy mieli okazję uczestniczyć w warsztatach kulinarnych prowadzonych przez wybitną gosposię domową Panią Halinkę. Podczas warsztatów samodzielnie ugniatali ciasto by przygotować aromatyczne i kruche ciasteczka według babcinych receptur. Następnie mogli własnoręcznie przygotować upominek np. dla mamy, używając do tego wyłącznie własnych rąk, bibuły, krepiny oraz doświadczenia naszej Pani Gosi, która prowadziła warsztaty rękodzielnicze. Na koniec czekały na dzieci warsztaty doświadczalne, przygotowane przez Panią Ewelinę, która wcieliła się w rolę samej Mari Skłodowskiej Curie, podczas tych warsztatów miały okazję nauczyć się dzięki doświadczeniom na czym polega dyfuzja czy gęstość cieczy, ponadto każdy mógł wcielić się w profesora i spróbować na własną rękę wyczarować coś fajnego z ogólnie dostępnych materiałów, które możemy znaleźć nawet we własnej kuchni. Ponadto przy każdym warsztacie mieliśmy wsparcie w postaci wolontariuszy.

Za aktywny udział w zajęciach i wiele wysiłku włożonego w wykonywanie poszczególnych zadań podczas warsztatów nasi goście otrzymali nagrodę w postaci pysznego obiadu, specjałami kuchni były tym razem: zupa pomidorowa jak u babci oraz naleśniki z serem i dżemem a na deser kolorowa galaretka z bitą śmietaną.

Po obiedzie dla chętnych odbyła się gra terenowa, którą przygotowali nasi wolontariusze, polegała ona na znajdywaniu za pomocą mapy wyznaczonych punktów, wykonaniu zadania które czekało na nich w danym punkcie i podążaniu za wskazówkami umieszczonymi po drodze. Zabawy nie było końca, uśmiechy i radość towarzyszyły nam przez cały dzień.

Niestety te ponad 5 godzin bardzo szybko minęły, dzieci nawet się nie zorientowały gdy już trzeba było wracać do domu, jesteśmy pewni, że pobyt u nas na długo zapadnie w ich pamięci.

Zachęcamy do zapoznania się z ofertą naszej wioski, która jest dostępna na www.fundacjamak.malopolska.pl oraz do polubienia naszego fanpage www.facebook.com/gwozdziec.mt.

Inicjatywa jest współfinansowana ze środków przekazanych przez Operatora Programu Grantowego Fundacja Miejsc i Ludzi Aktywnych MiLA w ramach projektu „Małopolski Ośrodek Wsparcia Ekonomii Społecznej” realizowanego w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Małopolskiego na lata 2014-2020 współfinansowanego z Europejskiego Funduszu Społecznego.

Tekst i Foto Ewelina Siepiela i Halina Machel-Gaura